Domáce lokše so slivkovým lekvárom a s makom
Suroviny
Lokše
- 600 g zemiakov
- štipka soli Belbake
- 150 – 200 g hladkej múky Belbake
- 5 g zemiakového škrobu Belbake
Náplň
- 80 g roztopeného masla Pilos
- 200 g slivkového lekváru Sympathica
- 100 g mletého maku Belbake
- 50 g práškového cukru Belbake
Čas chladenia: 12 hodín
Potrebujeme
strúhadlo, valček, panvicu na palacinky, pierko na potieranie, kuchynské papierové utierky, sitko
POSTUP
Prípravu cesta začneme deň vopred. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode a necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom v chladničke. Na druhý deň ich ošúpeme a nastrúhame najemno.
Tip: Najlepšie je použiť staršie zemiaky s vysokým obsahom škrobu.
K zemiakom postupne primiešavame po malých množstvách múku, podľa potreby zemiakový škrob a vypracujeme nelepivé cesto.
Tip: Množstvo múky závisí od typu zemiakov. Ak pridáme priveľa múky, cesto bude tvrdé. S cestom pracujeme rýchlo, keď príliš dlho stojí, zemiaky začnú púšťať vodu.
Z cesta vypracujeme valec a rozdelíme ho na 10 rovnakých častí. Každú z nich na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme do kruhu. Panvicu zohrejeme na miernom ohni a lokšu opekáme nasucho z oboch strán.
Tip: Správne upečená lokša sa pri pečení nafúkne.
Po upečení ju ihneď potrieme roztopeným maslom. Panvicu po každej lokši utrieme od spálenej múky a pokračujeme v príprave.
Náplň
Lokše potrieme lekvárom, posypeme makom, práškovým cukrom a zrolujeme.
Servírovanie
Plnené lokše tesne pred servírovaním opäť potrieme roztopeným maslom, posypeme makom a dozdobíme práškovým cukrom.