Orechové rezy s gaštanovým krémom a čokoládou
Suroviny
Cesto
- 150 g bielkov (z cca 5 vajec)
- štipka soli Kania
- 250 g práškového cukru Belbake
- 250 g mletých vlašských orechov Alesto
- 20 g Zlatého klasu bezgluténového
- 1 lyžica instantnej kávy Bellarom
Krém
- 5 žĺtkov
- 1 vajce
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 30 ml vody
- 250 g studeného masla Pilos
- 30 g kakaa Belbake
- 250 g rozmrazeného gaštanového pyré Culinea
- 30 ml tuzemáku Alliance
Poleva
- 100 g horkej čokolády J. D. Gross (74 %)
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 50 g vlašských orechov Alesto
Potrebujeme
- robot s nadstavcom metlička, sekací mixér, veľký plech s rozmermi cca 30 × 40 cm, papier na pečenie
POSTUP
Cesto
Bielky šľaháme so štipkou soli a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor. K vyšľahanému pevnému snehu opatrne stierkou primiešame najemno nasekané orechy, Zlatý klas a kávu. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 15 – 20 minút.
Krém
Žĺtky s celým vajíčkom šľaháme v robotovi. Medzitým z cukru a vody uvaríme hustý sirup. Postupne ho prilievame k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľaháme do vychladnutia a potom postupne pridávame ostatné suroviny.
Upečené vychladnuté cesto preklopíme a stiahneme papier na pečenie. Korpus prerežeme na polovice. Jednu polovicu potrieme vyšľahaným krémom, prikryjeme druhou polovicou a opäť potrieme krémom. Koláč necháme tuhnúť v chladničke.
Poleva
Horúcou smotanou (nie však vriacou) zalejeme nasekanú čokoládu a necháme minútu postáť. Potom dôkladne rozmiešame na hladkú lesklú polevu - ganache. Polevu rovnomerne nanesieme na koláč a necháme tuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
Na stuhnutom koláči pomocou noža namočeného do horúcej vody najprv zrežeme okraje a potom ho nakrájame na rezy. Dozdobíme vlašskými orechmi.