Domáci hamburger s bravčovým mäsom
- 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti vcelku
- 1 lyžica trstinového cukru Belbake
- 1 lyžica mletej sladkej papriky Mikado
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice Duc De Coeur
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 5 strúčikov cesnaku
- 100 ml rastlinného oleja Promienna
- 50 g anglickej slaniny na plátky Pikok
- 1 červená cibuľa
- 50 g mrkvy
- 50 g zeleru
- 50 g stopkového zeleru
- 1 štipľavá paprička
- 2 lyžice paradajkového pretlaku Mikado
- 100 g jemného kečupu Mikado
- 20 g medu Confeira
- 1 lyžica grilovacieho korenia Mikado
- čerstvý tymian
- 200 ml zeleninového vývaru
- 8 hamburgerových žemlí
- 200 g čerstvého špenátu
- 200 g kyslej kapusty Chira
- 4 sterilizované uhorky Freshona
POSTUP
POTREBUJEME
- lis na cesnak
- pekáč s pokrievkou
- ponorný mixér
Umytú a osušenú bravčovú krkovičku vložíme do pekáča, v ktorom ju budeme neskôr aj piecť. Pridáme k nej trstinový cukor, mletú papriku, horčicu, soľ, čierne korenie, olivový olej a 1 prelisovaný strúčik cesnaku. Zmes dôkladne vmasírujeme do mäsa a necháme 24 hodín marinovať v chladničke.
Marinované mäso podlejeme 250 ml studenej vody a pečieme pod pokrievkou vo vyhriatej rúre pri 130 °C približne 3,5 – 4 hodiny, kým sa mäso nezačne rozpadávať.
Medzitým si pripravíme barbecue omáčku. Do rozohriateho hrnca pridáme rastlinný olej, nadrobno nakrájanú slaninu a restujeme dozlatista. Potom pridáme na hrubšie nakrájanú červenú cibuľu, mrkvu, zeler, stopkový zeler, štipľavú papričku nakrájanú na kolieska a 4 strúčiky cesnaku na plátky. Restujeme, kým suroviny trochu nezmäknú a potom pridáme paradajkový pretlak, kečup, med, grilovacie korenie a čerstvý tymian. Podlejeme vývarom, osolíme, okoreníme a varíme na miernom plameni domäkka. Rozmixujeme ponorným mixérom.
Upečené mäso preložíme do misky a necháme vychladnúť. Vidličkami alebo rukami ho natrháme na kúsky a zmiešame s pripravenou barbecue omáčkou (trochu omáčky si odložíme na neskôr).
Servírovanie
Hamburgerové žemle prekrojíme a opečieme na rozohriatej panvici s trochou rastlinného oleja dochrumkava. Na spodnú časť žemlí položíme pár lístkov umytého a osušeného špenátu, na ne kyslú kapustu, mäso s barbecue omáčkou a na plátky nakrájané uhorky. Prikryjeme vrchnými polovicami žemlí. Zvyšnú barbecue omáčku servírujeme v samostatnej miske.