
Dusené hovädzie rezne so zemiakovým pyré
Suroviny
- 1 kg hovädzej falošnej sviečkovej
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- hladká múka Belbake
- 100 g oravskej slaniny Pikok
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g šampiňónov
- 200 g hlivy ustricovej
- čerstvý rozmarín
- 200 ml červeného suchého vína
- zeleninový vývar
Zemiakové pyré
- 1 kg zemiakov
- 2 lyžice masla Pilos
Miešaný šalát
- 2 hrste miešaného šalátu
Potrebujeme
potravinársku fóliu, tĺčik na mäso, panvicu, plech, alobal, mixér
Postup
Mäso očistíme, nakrájame na hrubšie plátky, rozložíme na pracovnú plochu, prikryjeme fóliou a naklepeme. Šľachy narežeme a ochutíme soľou a korením. Obalíme v hladkej múke a opečieme na rozpálenej panvici z oboch strán dozlatohneda. Kým sa mäso opeká, slaninu nakrájame na malé kocky a cibuľu s cesnakom nadrobno. Rezne preložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry na 220 °C približne na 5 minút. Do panvice, v ktorej sme opekali mäso prihodíme slaninu. Po chvíli pridáme cibuľu a cesnak. Umyté a osušené šampiňóny nakrájame na štvrtinky, hlivu nasekáme na menšie kúsky. Prihodíme do panvice a ďalej restujeme. Pridáme rozmarín, osolíme, okoreníme a orestujeme dozlatista. Podlejeme vínom a povaríme, kým sa z vína odparí alkohol. Následne prilejeme vývar a ešte chvíľu povaríme. Mäso vyberieme z rúry po približne 5 minútach a do plechu prilejeme zmes z panvice. Zakryjeme alobalom a opäť pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C približne 45 minút domäkka.
Zemiakové pyré
Zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Potom vodu zo zemiakov odlejeme nabok do misky. Zemiaky rozmixujeme s maslom a vodou zo zemiakov na pyré.
Miešaný šalát
Šalát zmiešame s olivovým olejom, šťavou z citróna, soľou a korením.
Servírovanie
Dusené hovädzie rezne servírujeme so zemiakovou kašou a listovým šalátom.