Chrumkavá kačica na ázijský spôsob s restovanou ryžou
- 1 celá kačica
- 1 pomaranč
- 2 cibule
- soľ Belbake
- 1 lyžica mletého zázvoru Vitasia
- asi 500 ml vody na podliatie
- 2 lyžice medu Confeira
- 5 lyžíc sójovej omáčky Mikado
- 4 strúčiky cesnaku
- 50 g mrkvy
- 1 štipľavá paprička
- 2 lahôdkové cibuľky
- sezamový olej Vitasia
- 200 g jazmínovej ryže Golden Sun
- 2 vajcia
Potrebujeme
- pekáč
Pečená kačica
Umytý neošúpaný pomaranč a 1 ošúpanú cibuľu nakrájame na väčšie kusy. Ochutíme soľou, mletým zázvorom a premiešame.
Z umytej kačice odrežeme krídla, naplníme ju pripraveným pomarančom a cibuľou. Vložíme do pekáča, dôkladne osolíme zo všetkých strán a podlejeme vodou. Pečieme prikryté v pekáči v predhriatej rúre pri 160 °C približne 1 hodinu. Potom dopekáme v otvorenom pekáči ešte 1 hodinu. Priebežne kačicu podlievame výpekom. Po upečení necháme kačicu vychladnúť a na pracovnej doske ju vykostíme tak, aby nám vznikli pekné kusy mäsa z pŕs a stehien aj s kožou. Zvyšok mäsa z kostry oberieme a odložíme na prípravu ryže.
V miske rozmiešame 2 lyžice medu s 1 lyžicou sójovej omáčky. Mäso zo stehien a pŕs dáme na plech a potrieme pripravenou marinádou. Pečieme v predhriatej rúre pod grilom pri teplote 220 – 230 °C dochrumkava približne 5 – 8 minút.
Restovaná ryža s omeletou
Druhú cibuľu, cesnak, mrkvu, štipľavú papričku a 1 lahôdkovú cibuľku očistíme, umyjeme a nakrájame na hrubšie plátky. Wok rozpálime a na troche sezamového oleja nakrájanú zeleninu krátko orestujeme (okrem lahôdkovej cibuľky). Potom pridáme kúsky kačacieho mäsa, ktoré ostalo po vykostení. Opäť sprudka orestujeme a pridáme uvarenú jazmínovú ryžu. Dochutíme 4 lyžicami sójovej omáčky a nakoniec pridáme nakrájanú lahôdkovú cibuľku. Všetko dobre premiešame.
Dve vajcia rozšľaháme v miske, osolíme a na rozpálenej panvici s trochou sezamového oleja pripravíme tenkú vaječnú omeletu, ktorú potom nakrájame na rezančeky.
Servírovanie
Na tanier najskôr servírujeme restovanú ryžu, na ňu vaječnú omeletu a potom na kúsky nakrájané marinované kačacie mäso. Všetko posypeme nakrájanou lahôdkovou cibuľkou.