Farfalle s paradajkovou omáčkou a opekaným lososom
- 600 g čerstvého lososa
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 5 strúčikov cesnaku
- lístky čerstvej bazalky
- 200 g farfalle Combino
- štipľavá paprička podľa chuti
- 100 g cherry paradajok
- 100 ml suchého bieleho vína
- 240 g lúpaných paradajok z konzervy Nostia
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Potrebujeme
- sitko
- veľkú panvicu
Postup
Opekaný losos
Lososa stiahneme z kože a nakrájame na asi 3 cm plátky, osolíme a okoreníme. Krátko ho opečieme na panvici na troche olivového oleja z oboch strán dozlatista, aby ostal šťavnatý. Hneď na začiatku pridáme na panvicu 1 roztlačený strúčik cesnaku a niekoľko lístkov bazalky.
Farfalle s paradajkovou omáčkou
Farfalle uvaríme v osolenej vriacej vode „al-dente“ (asi 12 minút). Uvarené cestoviny scedíme. 4 strúčiky cesnaku nakrájame na tenké plátky a orestujeme na panvici na olivovom oleji dozlatista. Pridáme pálivú papričku nakrájanú nadrobno (jadierka môžeme odstrániť, ak jedlo nechceme príliš pálivé) a na štvrtinky nakrájané cherry paradajky. Krátko spolu orestujeme a podlejeme bielym vínom. Osolíme a okoreníme. Keď sa víno zredukuje, pridáme paradajky z konzervy, plameň stíšime a ešte asi 5 minút podusíme. Na záver omáčku zjemníme sladkou smotanou a necháme prevrieť. Cestoviny zmiešame s omáčkou a ochutíme nasekanou bazalkou.
Servírovanie
Farfalle s paradajkovou omáčkou naservírujeme do hlbokého taniera. Navrch položíme kúsky lososa. Polejeme výpekom z lososa a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky.
Tip
Aby sa cestoviny nezlepili, počas varenia ich niekoľkokrát premiešame. Na jednej panvici odporúčame pripraviť naraz najviac 2 porcie. Príprava bude jednoduchšia a cestoviny sa s omáčkou lepšie spoja.