Steak chuleton so špargľou, prosciuttom a kozím syrom
Suroviny
- 400 g steaku chuleton
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 2 plátky masla Pilos
- 100 g kozieho mäkkého syra Pilos
- 1 citrón
- 2 plátky prosciutta crudo Dulano Selection
- 200 g zelenej špargle
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sušených paradajok Baresa
- 1 lyžica mandľových blanšírovaných plátkov Belbake
- 1 hrsť poľného šalátu
Potrebujeme
kliešte na obracanie, alobal, škrabku
POSTUP
Mäso z obidvoch strán osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a na rozpálenej panvici sprudka opekáme dozlatohneda. Počas pečenia ho obraciame.
Tip: Mäso otáčame kliešťami a zbytočne do neho nepicháme, aby nestratilo šťavu.
Stiahneme z ohňa, na steak položíme plátok masla, rozdrobený kozí syr a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Na panvicu okolo steaku položíme plátky prosciutta, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
Špargľu očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme). Prekrojíme na polovicu a restujeme na rozohriatej panvici s olejom. Osolíme, okoreníme a opekáme na miernom ohni. Po chvíli pridáme na plátky nasekaný cesnak, nakrájané sušené paradajky, mandľové plátky a premiešame. Tesne pred dokončením zjemníme plátkom masla a pokvapkáme šťavou z polovice citróna.
Servírovanie
Na steak položíme natrháme opečené plátky prosciutta a pokvapkáme prevareným výpekom. Servírujeme spolu so špargľou dozdobené poľným šalátom.