Fliačky s kapustou na sladko aj slano
Dnes vám Marcel aj spolu s našou cukrárkou Veronikou ukážu, že pripraviť chutné fliačky s kapustou na sladko aj slano nie je žiadna veda. Pozrite si jednoduchý recept, ktorý zvládne každý domáci kuchár.
Suroviny
- 250 g hladkej múky Belbake
- 250 g polohrubej múky Belbake
- 4 vajcia
- 100 ml vody
- olivový olej Primadonna
- 100 g masla Pilos
- 2 zväzky lahôdkovej cibuľky
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 biela hlávková kapusta
- 200 g slaniny Pikok v celku
- 50 g práškového cukru Belbake
Potrebujeme
- valček, sitko
POSTUP
Cesto
Z oboch druhov múk, vajec a vody vypracujeme hladké cesto.
Tip: Ak chceme dosiahnuť žltšiu farbu fliačkov, pripravíme ich len zo žĺtkov.
Bochník cesta posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme aspoň polhodinu odstáť pri izbovej teplote alebo v chladničke do ďalšieho dňa.
Odpočinuté cesto rozdelíme na 4 časti a každú z nich rozvaľkáme na pomúčenej doske natenko. Pláty nakrájame na 8 cm široké pásy. Tie potom poukladáme na seba a nakrájame na fliačky.
Tip: Ak sa nám cesto príliš lepí, posypeme ho múkou.
Fliačky varíme vo vriacej osolenej vode asi 2 minúty, kým vyplávajú na hladinu, a precedíme.
Tip: Cestoviny, ktoré sme nevarili, môžeme nechať uschnúť posypané múkou rozložené na plechu a skladovať v zatvorenej krabici.
V stredne veľkom kastróle na oleji a masle restujeme na kolieska nasekané biele časti cibuliek. Po chvíli ich posypeme kryštálovým cukrom, osolíme a okoreníme.
Kapustu očistíme (zbavíme hlúbika), nakrájame na tenké rezančeky alebo nastrúhame a prihodíme k dozlatista opečenej cibuli. Osolíme, okoreníme a restujeme, kým kapusta skaramelizuje a zmäkne.
Slaninu nakrájame na malé kocky a opečieme v malom kastróle s olejom dochrumkava.
Ku kapuste primiešame fliačky.
Servírovanie
Fliačky s kapustou servírujeme posypané slaninou a nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky alebo na sladko, posypané práškovým cukrom.