Gratinované zemiaky s kozím syrom a sušenou šunkou
- 450 g mäkkého kozieho syra Chêne d´argent
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (30%)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť čerstvej šalvie
- 200 g šunky sušenej vzduchom Dulano
- 1,5 kg zemiakov
Postup
POTREBUJEME
- zapekaciu misu s vyšším okrajom
- strúhadlo
- metličku na šľahanie
Vo väčšej miske zmiešame kozí syr so smotanou na šľahanie. Pridáme nastrúhaný cesnak, soľ, korenie a nasekané lístky šalvie. Umyté a očistené zemiaky nakrájame na tenké kolieska a pridáme ich k syrovo-smotanovej zmesi. Všetko dôkladne premiešame.
Sušenú šunku nakrájame na väčšie kúsky a polovicu primiešame k zemiakom. Zmes opatrne preložíme do zapekacej misy. Zemiaky uhladíme, na vrch poukladáme zvyšnú nakrájanú šunku a opatrne pritlačíme, aby boli zemiaky v zapekacej mise rovnomerne rozložené. Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 50 – 60 minút.
Tip: Ak by počas pečenia začali zemiaky po okrajoch alebo šunka príliš tmavnúť, prikryjeme zapekaciu misu alobalom.
Servírovanie
Gratinované zemiaky môžeme pred servírovaním dozdobiť lístkami šalvie.