Ratatouille so steakom z tuniaka
Zelenina
- olivový olej Primadonna
- 50 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 g zeleniny (paprika, baklažán, cuketa)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice suchého bieleho vína
- 6 lyžíc krájaných lúpaných paradajok Freshona
- čerstvá bazalka
Zemiaky
- rastlinný olej Promienna
- 400 g menších zemiakov
Tuniak
- 4 steaky z tuniaka
Bylinkové maslo
- 4 lyžice masla Pilos
- 1 lyžička worcesterskej omáčky Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžičky dijonskej horčice Duc de Coeur
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvá petržlenová vňať
- citrónová šťava podľa chuti
Tapenáda
- 50 g čiernych olív bez kôstok Baresa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžice petržlenovej vňate
- olivový olej Primadonna
Postup
Potrebujeme
- grilovaciu panvicu
- alobal
- mixér
Zelenina
V rozohriatej panvici s olivovým olejom orestujeme cibuľu nakrájanú najemno a cesnak na plátky.
Pridáme baklažán a papriku nakrájanú na kocky, osolíme a okoreníme. Potom pridáme cuketu na kocky. Podlejeme víno a necháme prejsť varom. Prilejeme paradajky z konzervy a dusíme, kým zelenina nezmäkne. Tesne pred dokončením pridáme nakrájanú bazalku.
Zemiaky
Zemiaky uvarené v šupke rozdelíme na polovice a opečieme na panvici na troche oleja do zlatista. Na záver ochutíme soľou.
Tuniak
Steaky z tuniaka po oboch stranách osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom. Opečieme ich po oboch stranách na grilovacej panvici tak, aby bol stredne prepečený.
Na každý steak položíme plátok bylinkového masla a preložíme ich na tanier. Prikryjeme alobalom a necháme krátko odpočívať.
Olivová tapenáda
Čierne olivy, cesnak, lyžicu nasekanej petržlenovej vňate a olivový olej rozmixujeme na jemnú pastu (tapenádu).
Servírovanie
Steak podávame rozdelený na polovicu so zeleninou ratatouille, zemiakmi a olivovou tapenádou. Môžeme dozdobiť lístkami bazalky.