
Grécky kurací gyros
Suroviny
Mäso
- 600 g kuracích prsných rezňov
- 23 g korenia na gyros
- čierne mleté korenie Kania (4 druhy)
- soľ Kania
- 1 lyžica olivového oleja Primadonna
Tzatziki
- 140 g uhoriek
- soľ Kania
- 250 g jogurtu gréckeho typu Pilos
- čierne korenie Kania
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 vetvička čerstvého kôpru
Ešte budeme potrebovať
- pita chlieb
- 200 g ľadového šalátu
- 4 lyžice bylinkovej majonézy
- 4 lyžice chilli majonézy
- opraženú cibuľku na posypanie
Potrebujeme
panvica, misa, mixér, gril
POSTUP
Gyros
Mäso okoreníme, osolíme, pokvapkáme olejom a marinujeme 120 minút v chladničke.
Tip: Gyros môžete pripraviť aj z morčacích pŕs, potom ich ale pred marinovaním rozrežte na dva hrubšie plátky.
Marinované mäso opečieme na grile z oboch strán a následne nakrájame na tenké plátky.
Tzatziky
Uhorku ošúpeme, nastrúhame nahrubo, osolíme a necháme odkvapkať na sitku. Lyžicou vytlačíme vodu z uhorky. Takto pripravenú uhorku zmiešame s jogurtom, soľou, korením, strúhaným cesnakom. Pridáme citrónovú šťavu, nasekaný kôpor a premiešame. Pita chlieb necháme chvíľu rozpiecť na grile
Servírovanie
Na tanier uložíme ľadový šalát nakrájaný na rezančeky, následne tzatziki, pridáme plátky mäsa, bylinkovú a chilli majonézu a posypeme opraženou cibuľkou. Podávame s opečeným pita chlebom nakrájaným na menšie kúsky.