Vyprážané rybie krokety
Suroviny
Rybie krokety
- 600 g filety z tresky
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s čiernym korením Kania
- 1 rímsky šalát
- 145 g reďkoviek
- 80 g bielej reďkovky
- 40 ml olivového oleja Primadonna
- 10 ml citrónovej šťavy
- 1 lyžička krupicového cukru Belbake
- 30 g mletých štipľavých papričiek Italiamo
- 180 g majonézy Kania
- 35 g lahôdkovej cibuľky
- 100 g hladkej múky Belbake
- 2 vajcia
- 100 g strúhanky Belbake
- Repkový olej Vita D´or
Zemiaková kaša
- 350 g zemiakov
- 50 ml mlieka Pilos
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 2 lyžice masla Pilos
- soľ Kania
Potrebujeme
- paráčik, kovové sitko, kuchynské papierové utierky
POSTUP
Rybie krokety
Kožu na treske odstránime, osolíme, okoreníme a varíme nad parou asi 5 minút.
Tip: Do vody môžeme pridať bylinky podľa chuti alebo trochu vína.
Malý rímsky šalát, očistené reďkovky aj bielu reďkovku nakrájame na rezance a v mise premiešame.
Dresing pripravíme zmiešaním oleja, citrónovej šťavy, cukru, štipky soli a korenia. Prelejeme nim pripravený šalát.
Tresku preložíme na tanier a lyžicou rozdrobíme. Necháme krátko vychladnúť a prebytočnú vodu odstránime. Ochutíme pastou zo štipľavých papričiek, soľou, korením, majonézou, 1 lyžicou strúhanky a nasekanou lahôdkovou cibuľkou. Dôkladne premiešame a tvarujeme krokety (guľôčky), ktoré následne obalíme v klasickom trojobale. Najskôr v hladkej múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.
Tip: Aby sa s guľôčkami lepšie pracovalo a aby sa ľahšie obaľovali, necháme ich krátko stuhnúť v mrazničke.
Vyprážame ich v rozpálenom oleji dozlatista a hotové necháme odkvapkať na papierových utierkach.
Zemiaková kaša
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Ešte teplé ich scedíme a prepasírujeme. Do menšieho hrnca pridáme mlieko, smotanu, prepasírované zemiaky a maslo. Osolíme a vymiešame na hladkú kašu.
Servírovanie
Vyprážané krokety servírujeme so zemiakovou kašou a pripraveným šalátom.