Halloweenske tekvičky z kysnutého cesta
Suroviny
Pyré
- ½ tekvice hokkaido
- 80 ml mlieka Pilos
Cesto
- 180 g polohrubej múky Belbake
- 50 g hladkej múky Belbake
- 40 g kryštálového cukru Belbake
- ½ lyžičky soli Kania
- ½ kocky droždia
- 30 g masla Pilos
- 40 ml mlieka Pilos
- 1 vajce
- 80 g tekvicového pyré
Na potieranie
- 3 žĺtky
- štipka soli Kania
- 30 ml mlieka Pilos
Servírovanie
- 200 g slivkového džemu Sympathica
- 4 tyčinky celej škorice Kania
Potrebujeme
- papier na pečenie, mixér, robot s nadstavcom hák, kuchynský špagát, cukrárske vrecko so špičkou
POSTUP
Pyré
Umytú a osušenú tekvicu pozdĺžne prekrojíme na polovicu a lyžicou vydlabeme dužinu. Zrežeme okraje a nakrájame na kocky. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút dozlatista.
Tip: Môžeme spracovať aj celú tekvicu a zvyšné pyré zamraziť.
Upečenú a vychladnutú tekvicu rozmixujeme s mliekom na pyré.
Cesto
Obe múky, cukor, štipku soli, droždie, zmäknuté maslo, vlažné mlieko, vajce a 80 g pyré miesime približne 10 minút.
Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu.
Z vykysnutého cesta vytvarujeme 4 bochníčky a necháme na teplom mieste podkysnúť 20 minút. Pomocou špagátu vytvoríme tvar tekvice tak, že každý bochníček voľne previažeme na šestiny a na vrchu špagát zviažeme. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme pripravenou zmesou zo žĺtok, soli a mlieka. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút dozlatista.
Upečené bochníčky necháme vychladnúť a opatrne odstránime špagát.
V strede bochníčka urobíme priehlbinu a pomocou cukrárskeho vrecka so špičkou nanesieme džem.
Servírovanie
Halloweenske tekvičky z kysnutého cesta servírujeme v strede ozdobené tyčinkami celej škorice.