Šachovnicový koláč s kakaovým marcipánom
Suroviny
Korpus
- 250 g hladkej múky Belbake
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- ½ lyžičky soli Kania
- 180 g kryštálového cukru Belbake
- 4 vajcia
- 250 g kyslej smotany Pilos (30 %)
- 30 g kakaa Belbake
Marcipán
- 150 g blanšírovaných mletých mandlí Belbake
- 150 g práškového cukru Belbake
- 20 g kakaa Belbake
- 30 – 50 ml čokoládového likéru
Ešte budeme potrebovať
- 100 ml čokoládového likéru
- 300 g marhuľového džemu Maribel
Potrebujeme
- 2 formy na chlebík, papier na pečenie, valček
POSTUP
V mise zmiešame sypké suroviny a prekypríme ich metličkou.
V druhej mise zmiešame tekuté suroviny, ktoré tiež prešľaháme metličkou.
Obe hmoty spojíme, vymiešame dohladka a polovicu cesta nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Do druhej polovice cesta prisypeme kakao, premiešame a prelejeme do ďalšej formy vystlanej papierom na pečenie.
Oba korpusy pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 20 – 30 minút.
Marcipán
Kým sa korpusy pečú, pripravíme marcipán. V mise zmiešame mleté mandle, práškový cukor a kakao. Postupne, podľa potreby, prilievame čokoládový likér, aby sa hmota spojila.
Tip: Čokoládový likér prilievame postupne preto, aby nebol marcipán príliš riedky a aby sa nelepil.
Marcipán zabalíme do fólie a necháme odstáť približne 1 hodinu v chladničke.
Upečené vychladnuté korpusy vyberieme z foriem a odstránime papier na pečenie. Položíme ich vedľa seba a zrežeme do rovnakej výšky. Potom ich pozdĺžne rozrežeme na 4 časti (hranoly). Polejeme likérom a na jednotlivé hranoly aj navrch natrieme džem.
Hranoly opačnej farby uložíme na seba a opäť potrieme džemom zo všetkých strán.
Pracovnú plochu pocukrujeme a marcipán rozvaľkáme na obdĺžnik. Položíme naň koláč a opatrne zabalíme. Preklopíme na servírovací podnos a uložíme do chladničky, aby stuhol.
Servírovanie
Šachovnicový koláč nakrájame na rezy a podávame.