Orechový závin s hrozienkami a vanilkovou omáčkou
Suroviny
Náplň
- 200 g mletých vlašských orechov Alesto
- 100 g práškového cukru Belbake
- 100 g hrozienok Alesto
- 20 g Zlatého stebla Belbake
- 100 ml mlieka Pilos
- 40 g masla Pilos
- 100 g jablkového pyré Freshona
Ešte budeme potrebovať
- 1 lístkové cesto Chef Select
Na potieranie
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štipka soli Kania
Omáčka
- 10 g Zlatého stebla Belbake
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 2 žĺtky
- 300 ml mlieka Pilos
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Potrebujeme
plech
Postup
Náplň
Orechy, práškový cukor, hrozienka, Zlaté steblo, mlieko a maslo zmiešame v hrnci. Zmes prevaríme na miernom ohni. Pridáme jablkové pyré. Premiešame a necháme ešte chvíľu variť. Náplň preložíme do misky a necháme ju úplne vychladnúť. Lístkové cesto rozrolujeme a po bokoch narežeme pásy. Do stredu nanesieme náplň a cesto zabalíme. Potrieme ho zmesou vajca, žĺtka a štipky soli a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút.
Omáčka
Zlaté steblo zmiešame s cukrom, žĺtkami a trochou mlieka. Rozmiešame dohladka a prilejeme zvyšné mlieko. Za stáleho miešania varíme dozhustnutia. Omáčku odstavíme a prilejeme smotanu na šľahanie. Premiešame a prelejeme do džbánu. Vychladnutý závin nakrájame na kúsky a podávame preliaty omáčkou.