Jahodový koláč so šľahačkou a balsamicom
Odpaľované cesto
- 240 ml vody
- 125 g masla Pilos
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Belbake
- 180 g polohrubej múky Belbake
- 6 vajec
Macerované jahody
- 500 g čerstvých jahôd
- 60 g medu
- 60 ml krémového balsamica Italiamo
- 1 hrsť čerstvej bazalky
Krém
- 250 g mascarpone Lovilio
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 50 g práškového cukru Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka a metlička
- veľký plech
- papier na pečenie
Odpaľované cesto
V hrnci spolu varíme vodu, zmäknuté maslo nakrájané na kocky, cukor a soľ. Keď sa maslo roztopí a zmes vrie, prisypeme múku a za stáleho miešania cesto odpaľujeme 2 – 3 minúty, kým sa spojí. Horúce cesto preložíme do robota s lopatkovým nadstavcom a za stáleho miešania necháme vychladnúť. Potom po jednom primiešame vajíčka. Cesto rovnomerne nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 až 40 minút.
Tip: Plech môžeme jemne pokropiť studenou vodou. Vlhkosť pomôže rovnomernému upečeniu. Rúru počas pečenia neotvárame. Pri odpaľovanom ceste je vlhkosť, ktorá sa z neho odparuje, kľúčová. Správne upečené cesto zhnedne aj v jeho prasklinách.
Macerované jahody
Jahody nakrájame na štvrtiny, zalejeme medom a balsamicom. Pridáme natrhané lístky bazalky, premiešame a pri izbovej teplote necháme odstáť asi 30 minút.
Krém
Mascarpone so smotanou a práškovým cukrom vyšľaháme dotuha.
Na vychladnutý koláč úhľadne nanesieme najprv krém a potom macerované jahody. Podávame dozdobené lístkami bazalky.