Florentínky – Marokánky
- 180 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g medu Confeira
- 80 ml vody
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- kôra z 1 citróna
- kôra z 1 pomaranča
- 20 g strúhaného zázvoru
- 100 g masla Pilos
- 250 g mandľových lupienkov Belbake
- 100 g sušených brusníc Alesto
- 200 g horkej čokolády Bellarom (74 % kakaa)
POSTUP
POTREBUJEME
- hlbší hrniec
- strúhadlo
- plech
- papier na pečenie
V hlbšom hrnci zmiešame cukor, 20 g medu, vodu a uvaríme karamel. Ku karamelu pridáme zvyšný med, smotanu, citrónovú a pomarančovú kôru, zázvor, maslo a všetko spolu chvíľu povaríme do zlatista. Na záver primiešame mandľové lupienky a brusnice. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 12 minút do zlatista. Pracujeme rýchlo, karamel začne tuhnúť a ťažšie by sa rozotieral na plech.
TIP: Zmes môžeme prikryť papierom na pečenie a valčekom rovnomerne rozvaľkať.
Po upečení necháme úplne vychladnúť. Potom stiahneme papier na pečenie a nakrájame nožom potretým olejom na rovnomerné štvorce. Florentínky namočíme hladkou stranou do rozpustenej čokolády.
TIP: Ak nechceme, aby bola čokoláda mäkká, môžeme ju vytemperovať - na miernom ohni ju rozpustíme len spolovice, aby sa neohriala na viac ako 32 °C a zvyšnú časť už rozpustíme mimo tepla silným miešaním.
Florentínky môžeme skladovať vo vzduchotesnej nádobe až do Vianoc.