Jogurtový koláč s pomarančom
Korpus
- 4 vajcia
- štipka soli
- 160 g kryštálového cukru
- 150 ml bieleho jogurtu gréckeho typu
- 10 lyžíc olivového oleja
- 1 pomaranč
- 70 g hladkej múky
- 110 g polohrubej múky
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva
Poleva
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice šťavy z pomaranča
POSTUP
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom metlička
- sitko
- formu na chlebík
Korpus
Vaječné bielky so štipkou soli a polovicou cukru vyšľaháme mixérom do pevného snehu. Žĺtky, zvyšný cukor, jogurt, olej a nastrúhanú kôru z umytého pomaranča vymiešame do peny. Preosiate múky zmiešame s práškom do pečiva a postupne po lyžiciach zapracujeme do žĺtkového cesta. Nakoniec opatrne vmiešame aj pripravený sneh z bielkov. Cesto nalejeme do olejom vymazanej a múkou vysypanej formy na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35 - 40 minút.
Poleva
Práškovým cukrom vymiešaným s pomarančovou šťavou polejeme vychladnutý koláč a necháme stuhnúť pri izbovej teplote.
Tip: Koláč môžeme podávať aj ozdobený čokoládou, cukrovými polevami, mletými orechami, škoricou alebo práškovým cukrom.