Kačacia pečeň s lokšami, špenátom a hruškovým čatní
Hruškové čatní
- 1 lyžica masla Pilos
- 1 šalotka
- 2 bobkové listy Kania
- 1 cm zázvoru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice trstinového cukru Belbake
- štipka mletej škorice Kania
- 3 menšie hrušky
- 50 ml bieleho suchého vína
- šťava z 1 citróna
Kačacia pečeň
- 500 g vykŕmenej kačacej pečene
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 lyžica masla Pilos
- 1 hrsť mladého špenátu
- 4 lokše
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
- grilovaciu panvicu
Hruškové čatní
V menšom kastróle roztopíme maslo. Pridáme nadrobno nasekanú šalotku, bobkové listy, najemno nastrúhaný zázvor a na miernom ohni restujeme, kým šalotka zmäkne. Potom prisypeme soľ, korenie, cukor a mletú škoricu.
Tip: Môžeme pridať aj klinčeky.
Keď sa cukor roztopí, pridáme 2 očistené hrušky nakrájané na menšie kúsky. Podlejeme vínom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Nakoniec pridáme 1 očistenú hrušku nastrúhanú najemno. Premiešame a dusíme pod pokrievkou za občasného miešania približne 20 minút, kým hrušky zmäknú.
Kačacia pečeň
Očistenú kačaciu pečeň nakrájame na hrubšie plátky, preložíme na tanier, z jednej strany ochutíme soľou a korením. Na grilovej panvici s trochou oleja necháme roztopiť maslo. Potom pridáme pečeň a krátko restujeme z obidvoch strán dozlatohneda. Počas opekania pečeň polievame výpekom. Hotovú ju stiahneme z ohňa a prisypeme umytý a osušený špenát. Lokše zohrejeme na suchej panvici z obidvoch strán. Na záver ich pokvapkáme výpekom.
Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme preloženú lokšu. Na ňu pridáme hruškové čatní a kačaciu pečeň so špenátom. Na záver pokvapkáme výpekom.