Pečené hovädzie mäso na červenom víne
- 1 kg hovädzej hrude vcelku
- 10 strúčikov cesnaku
- čerstvý rozmarín
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Kania
- olivový olej Primadonna
- 250 ml červeného suchého vína
- 4 mrkvy
- 4 petržleny
- 1/2 zeleru
- 4 červené cibule
- 5 lyžíc masla Pilos
- 2 lahôdkové cibuľky
POSTUP
POTREBUJEME
- panvicu
- zapekaciu misu
- alobal
- sitko
Mäso umyjeme, osušíme, tenkým nožom do neho urobíme 8 – 10 otvorov, do ktorých vložíme asi 4 strúčiky cesnaku a čerstvý rozmarín. Ochutíme zo všetkých strán soľou a korením, opekáme v rozohriatej panvici najprv na mastnejšej strane a potom zo všetkých ostatných. Podľa potreby pokvapkáme olejom. Do zlatohneda opečenú hruď preložíme do zapekacej misy, podlejeme vínom a trochou vody, prikryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 2 hodiny domäkka. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kusy, cibule na mesiačiky. Zeleninu približne v polovici času pečenia mäsa krátko a sprudka opečieme na troche oleja. Ochutíme soľou, korením, rozmarínom a zvyšným rozpučeným cesnakom. Pridáme 2 lyžice masla a preložíme k mäsu. Podľa potreby podlejeme vodou a prikryté pečieme spolu s mäsom ešte 1 hodinu. Upečené mäso preložíme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odstáť. Medzitým výpek precedíme na panvicu, pridáme 3 lyžice masla a zredukujeme na hustejšiu omáčku.
Servírovanie
Mäso nakrájané na plátky podávame s upečenou zeleninou preliate omáčkou a posýpané nasekanou lahôdkovou cibuľkou.