Kačacie prsia so skaramelizovanými čerešňami vo víne
Suroviny
- 200 g kapusty
- 4 kačacie prsia bez kosti a s kožou
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý rozmarín
- 200 g čerstvých odkôstkovaných čerešní
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 200 ml červeného suchého vína
- 5 g zemiakového škrobu Belbake
- 3 lyžice vody
- 1 lyžička octu
- 1 cibuľa
Potrebujeme
sitko, alobal
POSTUP
Kapustu nakrájame na rezance, krátko sparíme vo vriacej vode a necháme odkvapkať.
Kačacie prsia nakrojíme na koži a osolíme z oboch strán. Okoreníme a posypeme lístkami rozmarínu na strane mäsa. Pomaly pečieme na koži tak, aby sa vypiekla do chrumkava. Vyškvarený tuk zlievame do misky. Akonáhle sú prsia chrumkavé, otočíme ich, stiahneme plameň, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
Čerešne rozpolíme a odkôstkujeme. Cukor v rozpálenom hrnci necháme skaramelizovať. Opatrne podlejeme vínom a zredukujeme na polovičný objem. Zahustíme škrobom rozmiešaným vo vode, ochutíme octom a pridáme aj čerešne. Krátko na miernom ohni varíme.
Tip: Môžeme použiť i mrazené čerešne alebo višne. Pred varením ich necháme pri izbovej teplote rozmraziť a šťavu z nich zmiešame s vínom.
V ďalšej panvici rozohrejeme časť vypečenej kačacej masti a orestujeme na nej na rezance nakrájanú cibuľu. Potom pridáme aj kapustu, soľ a korenie.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu kapusty s mäso nakrájaným na plátky. Dochutíme uvarenými čerešňami s omáčkou a ozdobíme rozmarínom.