Kačacie prsia so zemiakovo-zelerovým pyré a višňovou omáčkou
- 3 veľké zemiaky
- 1/2 zeleru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 citrón
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 kačacie prsia
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- cca 100 g odkôstkovaných višní v sladkom náleve Freshona
- cca 200 ml višňovej šťavy
- 1 malá červená cibuľa
- 1 lyžička trstinového cukru Belbake
- 1 lyžička zemiakového škrobu Belbake
- čerstvá rukola (na ozdobu)
Postup
POTREBUJEME
- panvicu
- ponorný mixér
- alobal
Zemiakovo-zelerové pyré
Zemiaky a zeler očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme a rozmixujeme dohladka. Pyré dochutíme citrónovou šťavou. Na zjemnenie pridáme 1 lyžicu masla a podľa potreby osolíme.
Kačacie prsia
Umyté a osušené kačacie prsia očistíme od blán, krvavých stôp a narežeme zošikma na strane s kožou. Ochutíme soľou a korením. Kačacie prsia restujeme na rozpálenej panvici bez použitia tuku najskôr na strane s kožou (asi 2/3 celkového času), aby sa z kože vypiekol tuk. Zľahka ich pritlačíme, aby sa koža opiekla rovnomerne. Opekáme, kým koža nie je chrumkavá. Potom ich otočíme a opekáme na miernom plameni ďalej. Prebytočný tuk počas restovania zbierame.
Opečené kačacie prsia preložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 10 minút. Potom ich prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočívať. Pred servírovaním ich nakrájame na tenké plátky.
Višňová omáčka
Višne scedíme a necháme odkvapkať. Šťavu odložíme na neskôr. Červenú cibuľu nasekáme nadrobno a restujeme na troche kačacieho tuku do zlatohneda. Potom pridáme višne a cukor. Keď sa cukor rozpustí, pridáme 1 lyžicu masla. Osolíme a okoreníme. Podlejeme višňovou šťavou a varíme na miernom ohni približne 10 minút. Pokiaľ sa nám zdá omáčka málo kyslá, môžeme ju dochutiť pár kvapkami citrónovej šťavy. Omáčku zahustíme 1 lyžičkou zemiakového škrobu, ktorý sme rozmiešali v troche studenej vody. Necháme prejsť varom.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu pyré, na plátky nakrájané kačacie prsia a prelejeme višňovou omáčkou. Dozdobíme lístkami rukoly, ktorú sme ochutili citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a korením.