Kuracie guľky so salámou chorizo a s pečenými zemiakmi
Suroviny
Mäsové guľky
- 600 g kuracieho mletého mäsa
- 70 g cibule
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 50 g parmezánu Milbona
- 100 g strúhanky Belbake
- olivový olej Primadonna
Smotanová omáčka
- 100 g choriza Dulano
- 100 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica mletej sladkej papriky Kania
- 100 ml suchého bieleho vína
- 200 ml kuracieho vývaru
- 250 ml smotany na varenie Pilos
- 10 g čerstvej pažítky
Pečené zemiaky
- 600 g zemiakov
- čerstvý rozmarín
Potrebujeme
strúhadlo, misu, zapekaciu misu, hrniec, panvicu
POSTUP
Mäsové guľky
V mise zmiešame mleté mäso, najemno nasekanú cibuľu a nasekanú petržlenovú vňať. Osolíme, okoreníme, premiešame a prisypeme nastrúhaný syr so strúhankou.
Z pripravenej zmesi tvarujeme guľôčky, ktoré jemne pritlačíme a opečieme na panvici s rozpáleným olivovým olejom zo všetkých strán dozlatista. Hotové guľôčky vyberieme z panvice a dáme nabok.
Tip: „Na guľôčky môžeme použiť aj iné mäso, napríklad: morčacie, bravčové alebo mix s hovädzím.“
Smotanová omáčka
Po osmažení guľôčok v rovnakej panvici do výpeku pridáme nakrájané chorizo, cibuľu nakrájanú na mesiačiky, cesnak na plátky a krátko orestujeme. Zapražíme mletou paprikou a po krátkej chvíli zalejeme vínom. Necháme prevrieť, kým sa z vína odparí alkohol.
Následne prilejeme vývar a smotanu. Pridáme aj opečené mäsové guľôčky a varíme, kým získame požadovanú konzistenciu omáčky.
Na záver do omáčky pridáme nasekanú pažítku a podľa potreby dochutíme.
Pečené zemiaky
Malé zemiaky očistíme a aj so šupkou ich nakrájame na polovice alebo štvrtiny podľa veľkosti. V zapekacej mise ich pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, ochutíme rozmarínom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 30 minút domäkka.
Servírovanie
Kuracie guľôčky s omáčkou servírujeme v hlbokom tanieri spolu s porciou pečených zemiakov. Na záver ozdobíme nasekanou pažítkou.