Krémové tagliatelle s krevetami, pórom a konfitovaným cesnakom
Suroviny
Konfitovaný cesnak
- 1 cesnaková hlava
- olivový olej Primadonna
- 1 štipľavá paprička
- bobkový list Kania
- čerstvý rozmarín
Ešte budeme potrebovať
- 2 lyžice masla Pilos
- 300 g celých surových kreviet
- 70 g zeleru
- 65 g mrkvy
- 65 g petržlenu
- 100 g svetlej časti póru
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- keramický mlynček s čili Kania
- 100 ml bieleho vína
- 80 g konfitovaného cesnaku
- 400 g čerstvých tagliatelle Italiamo
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 vetvička čerstvého kôpru
Potrebujeme
hrniec, panvicu
Postup
Cesnak necháme vopred konfitovať tak, že do menšieho hrnca nalejeme olivový olej, ktorý zohrejeme. Pridáme olúpane strúčiky cesnaku, štipľavú papričku nakrájanú na kolieska, bobkový list a vetvičky rozmarínu. Zohrievame na 80 – 90 °C. Následne hrniec vložíme do rúry vyhriatej na 90 – 95 °C a približne 60 minút konfitujeme. Hotový cesnak preložíme do uzatvárateľnej nádoby a skladujeme v chladničke. Krevety očistíme, zeleninu nakrájame na tenké rezančeky a vodu na cestoviny necháme variť. V panvici na oleji s rozohriatym maslom opečieme krevety. Pridáme koreňovú zeleninu, rezančeky póru, ochutíme soľou, korením a čili. Podlejeme vínom, krátko povaríme a doplníme konfitovaným cesnakom. Čerstvé cestoviny varíme asi 3 minúty v osolenej vode. Do panvice prilejeme smotanu a väčšinu natrhaného kôpru (pár vetvičiek odložíme na ozdobu). Čerstvé cestoviny varíme asi 3 minúty v osolenej vode. Takmer hotové tagliatelle preložíme z vriacej vody do panvice s omáčkou, premiešame a cestoviny dovaríme. Podávame v hlbokom tanieri ozdobené zvyšnými vetvičkami kôpru.