Dusený ľadový šalát s lososom a hráškovým krémom
- 1/4 ľadového šalátu
- 100 g masla
- 50 g póru (iba biela časť)
- 30 g cibule
- čerstvý tymian
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- trochu kryštálového cukru Belbake
- 400 g mrazeného hrášku Ice Field
- 350 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 2 paradajky
- 4 filety čerstvého lososa
- 1 citrón
- olivový olej Italiamo
Potrebujeme
- jeden väčší hrniec a parný košík
- tyčový mixér
- sitko
Hráškový krém
V hrnci rozpustíme kúsok masla, na ktorom orestujeme najemno nakrájanú polovicu cibule a pór (asi 2 – 3 minúty). Pridáme vetvičku čerstvého tymianu, trochu soli a cukru. Cukor necháme skaramelizovať. Potom pridáme polovicu hrášku, krátko orestujeme a podlejeme zeleninovým vývarom. Varíme krátko, aby hrášok nestratil farbu. Prilejeme smotanu, rozmixujeme a precedíme cez sitko.
Dusený ľadový šalát
Šalát nakrájame na väčšie kúsky. Paradajky olúpeme, odstránime jadierka a dužinu nakrájame na malé kocky. Zvyšok cibule nakrájame najemno a orestujeme na troche masla. Pridáme druhú polovicu hrášku, osolíme a okoreníme. Potom pridáme trochu nasekaného tymianu. Krátko orestujeme a pridáme nakrájaný ľadový šalát a paradajky.
Losos na pare
Filety lososa osolíme a okoreníme. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu. Pridáme na kolieska nakrájaný citrón a vetvičku tymianu. Parný košík potrieme olivovým olejom, poukladáme naň lososa a vložíme do väčšieho hrnca tak, aby sa nedotýkal vriacej vody. Zakryjeme pokrievkou a lososa paríme asi 3 – 5 minút.
Servírovanie
Na hlboký tanier položíme ľadový šalát, naň lososa pripraveného na pare a prilejeme hráškový krém.