Kurča špikované sušenou šunkou a cesnakom
- 1 celé kurča
- 50 g šunky sušenej vzduchom Dulano
- 6 strúčikov cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 300 ml suchého bieleho vína
- čerstvý rozmarín
- 2 baklažány
- 1 cibuľa
- 2 konzervy krájaných lúpaných paradajok Freshona
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- 2 hrste čerstvej rukoly
- 1 citrón
Potrebujeme
- plech alebo zapekaciu misu
- sitko
Špikované kurča
Umyté a osušené kurča rozporciujeme na menšie časti. Najskôr odstránime chrbtovú časť. Kurča rozdelíme na polovicu, odrežeme stehná, ktoré ponecháme vcelku. Prsia s krídlom rozdelíme na polovice. Pláty sušenej šunky natrháme na menšie kúsky, 3 strúčiky cesnaku nakrájame na plátky. Plátky sušenej šunky a cesnaku vložíme pod kožu kuracích častí. Preložíme ich na plech alebo do zapekacej misy. Ochutíme soľou, čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Podlejeme 250 ml suchého bieleho vína a posypeme čerstvým rozmarínom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 45 minút.
Dusený baklažán s paradajkami
Umytý baklažán nakrájame na väčšie kocky. Preložíme ho do sitka, dôkladne osolíme a necháme asi 5 minút odstáť. Potom opláchneme studenou vodou a osušíme. Cibuľu a 3 strúčiky cesnaku nakrájame nadrobno a orestujeme v rozohriatej panvici na olivovom oleji. Keď sú orestované dozlatista, pridáme osušený baklažán. Ochutíme čiernym korením, podľa potreby pridáme olivový olej a baklažán restujeme dozlatista. Podlejeme paradajkami z konzervy a zvyšným suchým bielym vínom. Premiešame a dusíme na miernom ohni približne 10 – 15 minút. Na záver pridáme nahrubo nasekanú bazalku.
Rukolový šalát
Umytú a osušenú rukolu ochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom a soľou. Zľahka premiešame.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme dusený baklažán s paradajkovou omáčkou, vedľa položíme kúsok špikovaného kurčaťa a dozdobíme rukolovým šalátom.