Bravčový guláš na červenom víne
- 800 g bravčových kociek na guláš
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 lyžica hladkej múky Belbake (na posypanie)
- rastlinný olej Promienna
- 80 g mrkvy
- 60 g petržlenu
- 60 g zeleru
- 100 g cibule
- 500 ml bravčového vývaru
- 100 g slivkového lekváru Sympathica
- 250 ml suchého červeného vína
- 2 bobkové listy Mikado
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Mikado
- 1 brokolica
- 50 g anglickej slaniny Pikok
- 1 hrsť celých mandlí Belbake
- 1 hrsť sušených sliviek Gardis
- 50 g masla Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
Potrebujeme
- sitko
Mäso okoreníme, osolíme, posypeme múkou a opečieme v hrnci s rozpáleným rastlinným olejom dozlatista. Opečené mäso vyberieme a v tom istom hrnci orestujeme koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky. Po chvíli pridáme cibuľu nakrájanú na väčšie kúsky, slivkový lekvár a krátko opečieme. Podlejeme vínom a pridáme guľôčky čierneho a nového korenia a bobkové listy. Počkáme, kým víno zovrie a pridáme vopred orestované mäso. Podlejeme vývarom tak, aby bolo mäso zľahka ponorené a dusíme domäkka pod pokrievkou približne 45 minút.
Keď je mäso mäkké, omáčku precedíme a kúsky mäsa odložíme stranou. Omáčku zredukujeme, zjemníme maslom a vložíme do nej späť mäso.
Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a oblanšírujeme ju vo vriacej osolenej vode (asi 2 minúty).
Na panvici orestujeme slaninu nakrájanú na tenké pásiky. Po chvíli pridáme oblanšírované mandle, sušené slivky a nasekanú petržlenovú vňať.
Servírovanie
Mäso so slivkovou omáčkou servírujeme v hlbšom tanieri spolu s brokolicou a posypané restovanou slaninkou, mandľami a slivkami. Ako príloha sa hodia napr. zemiakové krokety.