Kurča v zelerovom kréme
- 1 kurča
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 600 g zeleru
- 2 cibule
- 3 bobkové listy Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- rastlinný olej Promienna
- 2 lyžice masla
- 2 – 3 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžica hladkej múky
- 100 ml polosladkého bieleho vína
- 500 ml kuracieho vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 citrón
- morská soľ v mlynčeku Kania
- lahôdková cibuľka (na ozdobenie)
Potrebujeme
- sitko
- tyčový mixér
Postup
Varené kurča
Do väčšieho hrnca nalejeme 1 až 1,5 l vody. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen, 100 g zeleru, 1 cibuľu, bobkový list, guľôčky celého čierneho a nového korenia.
Umyté a osušené kurča rozporciujeme – odrežeme krídla a stehná. Rozdelíme ich na horné a spodné. Na spodných stehnách prerežeme kožu a šľachy. Prsia rozrežeme na polovice, ale nevykostíme ich. Jednotlivé časti kurčaťa vložíme do hrnca s vodou a zeleninou a varíme približne 30 – 35 minút na miernom ohni domäkka.
Keď je mäso uvarené, vyberieme ho z vývaru na tanier a necháme vychladnúť. Potom všetky časti zbavíme kože a prsia vykostíme. Vývar precedíme.
Zelerový krém
V druhom hrnci rozohrejeme olej a 2 lyžice masla. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme dosklovita. Pridáme zvyšný očistený zeler nakrájaný na kocky a na miernom ohni dusíme domäkka. Keď je udusený, pridáme 2 – 3 lyžice cukru a 1 lyžicu múky. Dobre premiešame a ešte chvíľu restujeme. Podlejeme vínom, po chvíli prilejeme vývar a spolu varíme asi 20 minút. Prilejeme smotanu na šľahanie a varíme ďalších 5 minút. Zelerový krém rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka. Ochutíme citrónovou šťavou a soľou. Do omáčky vložíme uvarené a očistené časti kuracieho mäsa a prehrejeme.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme porciu kurčaťa, prelejeme zelerovým krémom a posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky. Ako príloha sa hodí zemiaková kaša s cibuľkou.