Kysnutý rebarborový koláč s posýpkou
Cesto
- 3 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 1 kocka droždia
- 2 bielky
- 300 g polohrubej múky Belbake
- 50 g zmäknutého masla
- 200 ml vlažného mlieka Pilos
Plnka
- 1 kg čerstvej rebarbory
- 3 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžica mletej škorice Mikado
- 500 g jemného tvarohu Pilos
- 2 žĺtky
- 2 lyžice práškového cukru Belbake
Posýpka
- 80 g hrubej múky Belbake
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 50 g roztopeného masla
Potrebujeme
- mixér s metličkami na šľahanie a miesenie
- plech na pečenie s rozmermi 22 x 32 cm
Postup
Cesto
Vo vlažnom mlieku necháme rozpustiť cukor, pridáme rozdrobené droždie a počkáme, kým sa vytvorí kvások. Medzitým vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Mixérom s metličkami na miesenie zmiešame múku, maslo, kvások a mlieko. Za stáleho miešania postupne pridávame vyšľahaný sneh. Vymiesime vláčne cesto, ktoré preložíme do misky, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 20 minút.
Plnka
Rebarboru ošúpeme a nakrájame asi na 1 cm kúsky. Preložíme do misky, pridáme 1 lyžicu škorice a 3 lyžice kryštálového cukru. Premiešame a necháme chvíľu odstáť, aby z rebarbory cukor vytiahol trpkosť a kyslosť. V druhej miske zmiešame tvaroh so žĺtkami a cukrom.
Posýpka
Múku premiešame s cukrom, potom pridáme roztopené maslo a opäť premiešame.
Rebarborový koláč
Vykysnuté cesto rukami rovnomerne roztiahneme na olejom vymastený plech (z cesta vytvoríme aj asi 1 cm vysoké okraje). Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku, posypeme rebarborou a nakoniec posýpkou. Pečieme v predhriatej rúre približne 35 až 40 minút pri 180 °C.