Losos na panvici so sezamom a batatami
- 4 filety z lososa
- 2 veľké bataty
- asi 4 cm kúsok zázvoru
- 1 štipľavá paprička
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 250 g hlivy kotúčovej
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 lyžica masla Pilos
- 50 g sezamu Vitasia (bieleho aj čierneho)
- 1 citrón
Postup
POTREBUJEME
- 2 panvice
Bataty a zázvor očistíme a umyjeme. Bataty nakrájame na tenké rezance a zázvor nadrobno. Zo štipľavej papričky odstránime semienka a spolu s cesnakom ich nasekáme nadrobno. Zázvor, štipľavú papričku a cesnak orestujeme na rozohriatej panvici s olivovým olejom. Po chvíli pridáme na panvicu nakrájané bataty a premiešame. Potom pridáme na rezance nakrájané huby, osolíme a okoreníme.
Tip: Namiesto hlivy kotúčovej môžeme použiť aj huby šitake.
Za občasného miešania restujeme, kým zelenina a huby nezískajú zlatohnedú farbu a nezmäknú. Chvíľu pred dokončením pridáme na panvicu lahôdkovú cibuľku nakrájanú na tenké rezance. Z umytého a osušeného lososa odstránime šupiny. Pokvapkáme ho olejom, ochutíme soľou a korením. Lososa opekáme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja najskôr kožou nadol. Môžeme ho pritlačiť obracačkou, aby sa koža opiekla rovnomerne. Keď je koža lososa chrumkavá, otočíme ho a pridáme k nemu maslo a posypeme ho sezamom. Na záver pokvapkáme lososa aj zeleninu citrónovou šťavou.
Servírovanie:
Na tanier naservírujeme porciu opekanej zeleniny s hubami a na ňu lososa. Celé jedlo môžeme pokvapkať výpekom.