Pečené kurča s červenou cibuľou a citrónom
- 1 celé kurča
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 menšie červené cibule
- 1 citrón
- 1 hrsť čerstvého rozmarínu
- 1 hrsť čiernych a zelených olív bez kôstok Baresa
- 200 ml suchého bieleho vína
- 150 g masla
- 1 kg zemiakov
- 70 ml olivového oleja Primadonna
- 1 cibuľa
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
- plech
- pučidlo na zemiaky
Pečené kurča
Z umytého a osušeného kurčaťa odstránime chrbtovú kosť. Kurča položíme na plech kožou hore. Ochutíme čiernym korením, soľou a poukladáme naň na kolieska nakrájanú červenú cibuľu a citrón. Pridáme lístky čerstvého rozmarínu a nahrubo nasekané čierne a zelené olivy. Podlejeme suchým bielym vínom a na kurča poukladáme 80 g masla nakrájaného na plátky. Kurča pečieme v rozohriatej rúre pri 200 °C približne 1 hodinu. Kurča počas pečenia polievame výpekom.
Roztlačené zemiaky s cibuľou
Očistené a umyté zemiaky varíme v osolenej vode domäkka. Medzitým si v hrnci na 70 ml olivového oleja a 70 g masla orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista. Uvarené zemiaky scedíme, pridáme k ním orestovanú cibuľku a pučidlom ich roztlačíme na kašu. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme roztlačené zemiaky s cibuľou a vedľa porciu upečeného kurčaťa. Na záver jedlo ozdobíme kúskami upečeného citróna, červenej cibule a olív.