Lososové Cordon bleu
- 600 g čerstvého lososa
- 200 g toastového chleba Rivercote
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 3 vetvičky čerstvého tymianu
- čerstvá bazalka
- 125 g mozzarelly Lovilio
- 4 plátky údeného lososa Ocean Sea
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka Belbake (na obalenie)
- 2 vajcia
- rastlinný olej Promienna
- olivový olej Primadonna
- 200 g zemiakov
- 50 ml mlieka Pilos
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 2 lyžice masla
- hrsť rukoly
- 1 citrón
Potrebujeme
- sekací mixér
- potravinovú fóliu
- tĺčik na mäso
- drevené špajdle
- kuchynské utierky
- metličku na šľahanie
Postup
Bylinková strúhanka
Z toastového chleba odkrojíme kôrku a striedku natrháme na menšie kúsky. Petržlenovú vňať, lístky tymianu alebo bazalky nasekáme nadrobno. Kúsky chleba a bylinky vložíme do sekacieho mixéra a rozmixujeme na jemnú strúhanku.
Lososové Cordon bleu
Mozzarellu nakrájame na plátky, na každý položíme lístok bazalky a zabalíme do plátku údeného lososa. Z umytého a osušeného lososa odstránime kožu. Každý kúsok lososa pozdĺžne narežeme, ale nerozrežeme úplne. Roztvoríme ho a prekryjeme potravinovou fóliou. Zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme a zabalíme do nich plátky mozzarelly s bazalkou a údeným lososom. Uzatvoríme pomocou špajdle a obalíme v trojobale – v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku a bylinkovej strúhanke. Pri obaľovaní dávame pozor, aby sa nám losos nerozpadol. Vyprážame ho pomaly dozlatista na panvici na olivovom a rastlinnom oleji. Potom preložíme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
Zemiaková kaša
Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme v osolenej vode domäkka. Potom ich scedíme a prepasírujeme. Do menšieho hrnca pridáme mlieko, smotanu, prepasírované zemiaky a maslo. Ochutíme soľou a pomocou metličky vymiešame na hladkú kašu.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme porciu zemiakovej kaše, vedľa lososové Cordon bleu, z ktorého sme odstránili špajdľu. Celé jedlo ozdobíme umytou osušenou rukolou a 2 mesiačikmi citróna.