Hovädzí guláš
- 800 g hovädzieho zadného
- 400 g cibule
- 100 g bravčovej masti Pikok
- soľ s jódom Belbake
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 g staršieho bieleho chleba
- 2 lyžice paradajkového pretlaku Mikado
- 1 l silného hovädzieho vývaru
- 3 lyžice mletej sladkej papriky Kania
- celá rasca Kania (podľa chuti)
- 5 strúčikov cesnaku
- rastlinný olej Promienna
- 1 červená paprika
- 1 menšia červená cibuľa
- 1 – 2 lahôdkové cibuľky
- sušený majorán Mikado
Postup
Potrebujeme
- lis na cesnak
Cibuľu nakrájame na nadrobno a orestujeme ju na 70 g bravčovej masti dozlatohneda. Umyté a osušené mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme do hrnca k cibuli a restujeme ďalších 5 minút. Pridáme paradajkový pretlak, trochu vývaru a mletú papriku. Krátko orestujeme, pridáme opäť trochu vývaru, rascu a na kocky nakrájaný chlieb, ktorý sme opiekli na zvyšnej masti. Podlejeme zvyšným vývarom, tak aby bolo mäso úplne zaliate a pridáme prelisovaný cesnak. Guláš dusíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny domäkka.
Medzitým na panvici rozohrejeme trochu oleja, na ktorom orestujeme na väčšie kúsky nakrájanú červenú papriku, červenú cibuľu a lahôdkovú cibuľku.
Uvarený guláš dochutíme sušeným majoránom.
Servírovanie
Guláš servírujeme v miskách alebo hlbokých tanieroch, ozdobený orestovanou zeleninou. Ako príloha sa hodí knedľa, halušky, špecle alebo chlieb.