Bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou
- 500 g zemiakov (ideálne typ C)
- 300 g polohrubej múky Castello
- 2 vajcia
- 375 g plnotučnej bryndze Pilos
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 100 g slaniny z mangalice bez E Pikok Pure
- 300 g kyslej smotany Pilos (16 %)
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
- kuchynskú utierku
- valček
- formu na pirohy
- sitko
Prípravu cesta začneme ideálne deň vopred. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom v chladničke. Na druhý deň zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Z polovice nastrúhaných zemiakov primiešavaním asi 200 g múky a 2 vajec vypracujeme cesto.
Tip: Množstvo múky závisí od typu zemiakov. S cestom pracujeme rýchlo, keď príliš dlho stojí, zemiaky začnú púšťať vodu.
Cesto vyformujeme do tvaru valca a prikryjeme kuchynskou utierkou. Z druhej polovice zemiakov, zmiešaním s 250 g bryndze, korením, so soľou a s 1 najemno nasekanou bielou časťou lahôdkovej cibuľky, pripravíme plnku. Zvyšnou múkou posypeme pracovnú dosku a postupne ju zapracujeme do cesta.
Tip: Cesto je lepšie, keď je v ňom menej múky.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Vykrajujeme z neho pomocou formy alebo pohára kolieska. Každý naplníme 1 lyžicou plnky. Okraje cesta navlhčíme a formu uzavrieme.
Tip: Ak nemáme formu na pirohy, kolieska s navlhčenými okrajmi preložíme na polovicu a dôkladne uzavrieme najprv prstami a potom vidličkou.
Pirohy varíme vo vriacej osolenej vode asi 10 minút, kým vyplávajú na hladinu. Hneď po vložení do vody ich opatrne premiešame, aby sa neprilepili. Slaninu nakrájame na menšie kocky a opečieme v kastróle do chrumkava. Podľa potreby môžeme pridať bravčovú masť. V miske zmiešame zvyšnú bryndzu a kyslú smotanu.
Servírovanie
Pirohy servírujeme s kyslou smotanou zmiešanou s bryndzou, posypané opečenou slaninkou, pokvapkané výpekom a dozdobené nasekanou zelenenou časťou lahôdkovej cibuľky.