Mandľová torta s mascarpone
Korpus
- 3 vajíčka
- 80 g trstinového cukru Belbake
- 200 g bielej čokolády Fin Carré
- 30 g masla Pilos
- šťava z 1 pomaranča
- 100 g mletých mandlí Belbake
- 30 g vanilkového pudingového prášku
- 8 g kypriaceho prášku
- 3 g soli Belbake
- kôra z 3 pomarančov
Krém
- 150 g mascarpone Lovilio
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 40 g medu Confeira
Medový plást
- 42 g medu Confeira
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 5 g sódy bikarbóny
Na ozdobenie
- 3 pomaranče
- 50 g medu Confeira
Postup
POTREBUJEME
- šľahací mixér
- tortovú formu s priemerom 20 cm
- papier na pečenie
- cukrárske vrecko
- hlbšiu panvicu alebo hrniec
- metličku
Korpus
Celé vajíčka spolu s cukrom vyšľaháme mixérom do peny. 100 g čokolády rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom a pomarančovou šťavou a potom jemne primiešame k vaječnej pene.
Suché ingrediencie a kôru z pomarančov najprv zmiešame v miske a naraz prisypeme k vaječnej pene. Zvyšnú bielu čokoládu nasekáme nadrobno a vmiešame do cesta. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej cesto. Pečieme pri 175 °C približne 45 minút (po 30 minútachvyskúšame špajdľou).
Tip: Ak je povrch už hnedý, ale cesto nie je upečené, zakryjeme povrch torty alobalom a dopekáme.
Krém
Mascarpone so smotanou a medom vyšľaháme na tuhý krém. Naplníme ho do cukrárskeho vrecka a odložíme do chladničky.
Medový plást
Cukor s medom necháme skaramelizovať v hlbšej panvici. Potom pridáme sódu bikarbónu, dáme rýchlo dole z ohňa a silno miešame, kým zmes napení. Penu prelejeme do misky vystlanej papierom na pečenie a necháme stuhnúť. Stuhnutý medový plást nalámeme na menšie nepravidelné kúsky.
Torta
Na upečený a vychladnutý korpus nanesieme vychladnutý krém. Dozdobíme nakrájanými pomarančmi a kúskami medového plástu. Na záver celú tortu prelejeme zohriatym medom.