Morčacie prsia špikované sušenými paradajkami a slaninou
- 1 kg morčacieho prsného rezňa vcelku
- 250 g suchej bielej fazule Campo Largo
- soľ Belbake
- 3 bobkové listy Kania
- 120 g údenej slaniny vcelku Pikok
- 1 hrsť sušených paradajok Baresa
- mleté čierne korenie Kania
- olivový olej Primadonna
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 cibuľa
- 10 baby mrkiev
- 3 stonky stonkového zeleru
- čerstvý rozmarín
- 120 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 strúčik cesnaku
- 50 g rukoly
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misu
- alobal
- strúhadlo
Fazuľu namočíme na celú noc do vody. Na druhý deň ju uvaríme v osolenej vode spolu s bobkovými listami domäkka.
Do očisteného mäsa urobíme tenkým nožom 12 – 14 otvorov, do ktorých vložíme asi 20 g slaniny a sušené paradajky nakrájané na menšie kúsky. Zo všetkých strán mäso osolíme, okoreníme a na rozohriatej panvici s olivovým olejom sprudka opečieme. Potom ho preložíme do zapekacej misy, podlejeme vodou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40 minút. Počas pečenia mäso polievame výpekom. Upečené ho preložíme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme odstáť. Medzitým výpek prelejeme na panvicu, pridáme maslo a redukujeme na hustejšiu omáčku.
Cibuľu nasekáme nadrobno a v kastróle s rozohriatym olejom restujeme. Ochutíme ju soľou a korením. Postupne pridávame baby mrkvy pozdĺžne prekrojené na polovice, 100 g slaniny na malé kocky, očistený stonkový zeler na hranolčeky, soľ, korenie a rozmarín. Podľa potreby môžeme pokvapkať olejom. Základ dusíme za občasného miešania, kým zelenina zmäkne a pustí šťavu. Zmes pridáme k precedenej uvarenej fazuli, podlejeme smotanou a dochutíme nastrúhaným strúčikom cesnaku.
Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme porciu fazuľového ragú, na vrch položíme na plátky nakrájané mäso, ozdobíme umytou a osušenou rukolou a prelejeme výpekom.