Ossobuco so zemiakmi
Suroviny
- 2 plátky teľacieho ossobuca
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka Belbake (na poprášenie)
- olivový olej Primadonna
- 2 mrkvy
- 3 stonky stonkového zeleru
- 3 bobkové listy Kania
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g malých zemiakov
- 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 400 g krájaných lúpaných paradajok z konzervy Freshona
- 100 ml červeného suchého vína
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
veľký kastról
POSTUP
Mäso na stranách narežeme, aby sa počas pečenia nesťahovalo. Potom ho z obidvoch strán osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Sprudka restujeme vo veľkom kastróle s rozohriatym olejom zo všetkých strán.
Kým sa mäso opeká, postupne pripravujeme ostatné suroviny a pridávame do kastróla: očistené mrkvy a stonky zeleru nakrájané na hranolčeky, bobkové listy, soľ, korenie, cibuľu nasekanú nadrobno, cesnak na plátky, menšie zemiaky prekrojené na polovice, väčšie na štvrtiny a vetvičky rozmarínu. Približne po 15 minútach, keď zelenina zmäkne, prilejeme paradajky z konzervy, zľahka premiešame a podlejeme vínom. Chvíľu povaríme, aby sa z vína odparil alkohol. Potom prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme približne hodinu domäkka (presná doba závisí od mäsa).
Servírovanie
Ossobuco so zemiakmi servírujeme v hlbokom tanieri dozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.