Pečená krkovička v celku na mede s koreňovou zeleninou
Suroviny
- 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice
- 2 lyžice kvetového medu
- 18 strúčikov cesnaku
- 1 hrsť čerstvého rozmarínu
- 250 g mrkvy
- 250 g zeleru
- 250 g petržlenu
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja Primadonna
- 1 lyžica nasekaného tymianu
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
2 zapekacie misy s pokrievkou, alobal
POSTUP
Krkovičku osolíme, okoreníme, z vrchnej strany a po obvode natrieme horčicou a medom. Malým nožom mäso prešpikujeme a naplníme ho polovicou strúčikov nakrájaného cesnaku a vetvičkami rozmarínu. Ochutené mäso preložíme do zapekacej misy, podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 60 minút na programe horkovzduch. Následne stiahneme pokrievku a pečieme ďalších 60 minút dochrumkava.
Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na veľké kúsky. Preložíme ich do zapekacej misy, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom, ochutíme celými strúčikmi cesnaku a nasekanými bylinkami.
Tip: K zelenine sa tiež hodia bylinky ako napríklad šalvia a rozmarín.
Premiešame, podlejeme vodou a zakryjeme alobalom. Pekáč pridáme do rúry ku krkovičke a hneď ako stiahneme pokrievku, zeleninu pečieme 60 minút.
Servírovanie
Plátky pečenej krkovičky servírujeme s koreňovou zeleninou a na záver prelejeme výpekom.