Plnená vianočka
Cesto
- 200 ml vlažného mlieka Pilos
- 1 vanilínový cukor
- 20 g droždia
- 250 g polohrubej múky Belbake
- 250 g hladkej múky Belbake
- 4 lyžice kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 150 g zmäknutého masla
- 2 žĺtky
- 2 lyžice zmäknutého masla na potretie
- 1 vanilínový cukor
- 1 vajíčko na potretie
- mandľové lupienky na posypanie
Maková plnka
- 50 g mletého maku Gardis
- 3 lyžice práškového cukru Belbake
- 2 lyžice horúcej vody
Tvarohová plnka
- 100 g vanilkového tvarohového dezertu Pilos
- 1 vajíčko
- 1 lyžica zemiakového škrobu Belbake
Lekvárová plnka
- 3 lyžice slivkového lekváru Sympathica
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
Potrebujeme
- mixér s hnetacími metličkami
- valček
- pierko na potieranie
- špajdle
Z vlažného mlieka, vanilínového cukru a droždia si pripravíme kvások. Medzitým v miske zmiešame múky, kryštálový cukor, štipku soli, zmäknuté maslo a žĺtky. Prilejeme pripravený kvások a mixérom vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 20 minút.
Medzitým zmiešaním všetkých ingrediencií v samostatných miskách pripravíme plnky.
Vykysnuté cesto premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme ho na 4 časti. 3 časti natenko rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Každý potrieme maslom zmiešaným s vanilínovým cukrom a na kraj navrstvíme plnku (nerozotierame ju). Okraje cesta zahneme, aby plnka nevytiekla, a zrolujeme ako závin. Naplnené cestá preložíme na plech vymastený maslom. Až na plechu ich zapletieme do tvaru vianočky a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Poslednú časť cesta rozdelíme na 3 časti, z ktorých ušúľame tenké valčeky. Spletieme ich do vrkoča a položíme na plnenú vianočku (prichytíme špajdľami, aby sa počas pečenia neposunul). Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a necháme ešte asi 20 minút podkysnúť na teplom mieste. Pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút pri teplote 180 °C.
Po dopečení necháme plnenú vianočku dôkladne vychladnúť. Pred podávaním ju môžeme posypať práškovým cukrom.