Pečená kačica s hubovou omáčkou
- 1 kačica
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 150 ml sójovej omáčky Vitasia
- 3 lyžice medu Confeira
- 1 citrón
- 150 g húb šitake
- 150 g hlivy kotúčovej
- olivový olej Primadonna
- kúsok zázvoru
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 100 ml suchého bieleho vína
- 300 ml zeleninového vývaru
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 500 g ryže Basmati Golden Sun
- 2 – 3 lahôdkové cibuľky
Potrebujeme
- pekáč
- alobal
- panvicu
- sitko
Pečená kačica s medom a citrónom:
Kačicu deň vopred dôkladne nasolíme a necháme ju odležať v chladničke. Potom ju opláchneme a osušíme. Ochutíme čiernym korením a podlejeme trochou vody. Zakryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 1,5 hodiny. Kačicu počas pečenia polievame výpekom. Po 1,5 hodine odstránime alobal, kačicu polejeme 100 ml sójovej omáčky a medom. Poukladáme na ňu na plátky nakrájaný umytý citrón a pečieme ešte 30 minút dochrumkava.
Hubová omáčka:
Huby šitake a hlivu kotúčovú nakrájame na menšie kúsky. Orestujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Pridáme nadrobno nasekaný zázvor a cesnak. Keď sú huby, cesnak a zázvor orestované dozlatista, pridáme maslo, osolíme a okoreníme. Podlejeme bielym vínom, 50 ml sójovej omáčky a zeleninovým vývarom. Omáčku varíme na miernom plameni približne 10 minút. Na záver pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.
Basmati ryža:
Basmati ryžu varíme vo vriacej osolenej vode asi 10 minút domäkka. Scedíme a necháme odkvapkať.
Servírovanie:
Na tanier naservírujeme ryžu a vedľa porciu chrumkavej upečenej kačice. Prelejeme hubovou omáčkou. Jedlo ozdobíme nasekanou lahôdkovou cibuľkou a plátkami upečeného citróna.
Tip:
Ak sa vám zdá hubová omáčka príliš riedka, môžete ju zahustiť 1 lyžicou zemiakového škrobu, ktorý rozmiešate v studenej vode.