Pasticcio
Suroviny
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 lyžička sušeného tymianu Kania
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Kania
- 100 ml červeného suchého vína
- 400 g krájaných lúpaných paradajok s bazalkou Baresa
- 250 g makarónov Combino
- 1 vajce
- 200 g balkánskeho syra Pilos
Bešamel
- 70 g masla Pilos
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 700 ml mlieka Pilos
- 50 g parmezánu Milbona
Ešte budeme potrebovať
- 50 g parmezánu Milbona
Potrebujeme
zapekaciu misu
POSTUP
Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Orestujeme ich v panvici s olejom. Prihodíme mleté mäso, ochutíme soľou a korením a ďalej restujeme. Prisypeme tymian, prihodíme lyžicu pretlaku, prilejeme víno a lúpané krájané paradajky s bazalkou. Do konzervy z paradajok nalejeme vodu a vlejeme ju do panvice. Premiešame a varíme, kým sa voda odparí, mäso zmäkne a omáčka zhustne.
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale.
Do zapekacej misy uložíme cestoviny, pridáme vajce, ochutíme korením a pridáme natrhaný balkánsky syr. Premiešame a necháme chvíľu odstáť.
Bešamel
Maslo s múkou zapražíme v hrnci, prilejeme mlieko, nastrúhaný syr a čierne mleté korenie. Necháme prevrieť. 3 lyžice bešamelu prilejeme do mäsovej zmesi a premiešame.
Na cestoviny nalejeme mäsovú zmes, pridáme bešamel a na záver postrúhame syrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C cca 20 – 30 minút dozlatista.