Pečené kura plnené kuskusom a sušeným ovocím
Plnené kurča
- 100 g uvareného kuskusu Campo Largo
- soľ Belbake
- 100 ml kuracieho vývaru
- 50 g sušených sliviek a marhúľ Alesto
- 3 lyžice sekaných mandlí Alesto
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajíčko
- kôra z 1 pomaranča
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 celé kurča
- mleté čierne korenie Kania
- 2 lyžice masla Pilos
Jablkový kompót
- 1 l vody
- 150 g práškového cukru Belbake
- 1 lyžica mletej škorice Kania
- šťava z 1 citróna
- 500 g jabĺk
POSTUP
POTREBUJEME
- alobal
- zapekaciu misu
Plnené kurča
Kuskus osolíme, zalejeme vriacim vývarom a pod pokrievkou necháme odležať, kým vsiakne všetku tekutinu. Do misky dáme uvarený kuskus, pokrájané sušené ovocie, oriešky, najemno nasekanú šalotku a cesnak, vajíčko, strúhanú pomarančovú kôru, nasekanú petržlenovú vňať a dôkladne premiešame. Plnku dáme bokom a medzitým vykostíme kurča.
Tip: Ako vykostiť kurča nájdete v kategórii triky.
Vykostené kurča osolíme, okoreníme, do vnútra vložíme plnku, mäso uzavrieme a otočíme na chrbát. Po obvode ho stiahneme pruhom alobalu a utiahneme podľa potreby, aby držalo tvar. Do zapekacej misy nalejeme vodu, položíme plnené kura, ktoré zvrchu ešte osolíme, položíme naň dva kúsky masla a pečieme v rúre predhriatej na 160 ° C asi 90 minút. Približne v polovici času pečenia odstránime alobal.
Tip: Výpek z hotového mäsa môžeme preložiť do malého hrnca, krátko prevariť, zjemniť kúskom masla a servírovať spolu s kurčaťom.
Jablkový kompót
Do hrnca nalejeme studenú vodu, pridáme cukor, škoricu, citrónovú šťavu a ošúpané jablká zbavené jadierok a nakrájané na osminky. Privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou, vypneme plameň a necháme pri izbovej teplote pomaly chladnúť. Asi po 20 minútach je pripravený na servírovanie. Podávame v samostatnej miske.