Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste so sušenou šunkou
- 4 kuracie štvrte alebo stehná
- 1 cibuľa
- 80 g uherskej klobásy Pikok
- bravčová masť Pikok
- 4 bobkové listy Mikado
- nové korenie Mikado
- celé čierne korenie Mikado
- 600 g kyslej kapusty Chira
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 8 plátkov šunky sušenej vzduchom Dulano
- 4 menšie zemiaky
- 4 strúčiky cesnaku
Postup
POTREBUJEME
- zapekaciu misu
- alobal
Vo väčšom hrnci rozohrejeme 1 lyžicu bravčovej masti, na ktorej orestujeme cibuľu nakrájanú na prúžky a klobásu na kolieska. Ochutíme bobkovými listami, guľôčkami nového a celého čierneho korenia. Po chvíli pridáme kyslú kapustu. Podľa chuti osolíme a podlejeme približne 250 ml vody. Zmes chvíľu dusíme na miernom ohni a potom ju preložíme na dno zapekacej misy.
Umyté a osušené kuracie štvrte osolíme, okoreníme a obalíme v sušenej šunke. Preložíme do zapekacej misy na kyslú kapustu. Umyté neošúpané zemiaky nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme a poukladáme medzi stehná do zapekacej misy. Na každé stehno pridáme trochu masti a na záver posypeme cesnakom nakrájaným na plátky.
Podlejeme trochou vody a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 50 minút. Počas pečenia podlievame podľa potreby vodou.
Servírovanie
Upečené kuracie stehná podávame s kyslou kapustou a zemiakmi.
TIP: Ak sa nám zdá, že kuracie stehná, resp. šunka príliš tmavnú, prikryjeme zapekaciu misu alobalom.