Pečené kurča s bylinkovým maslom a tarhoňou
- 1 celé kurča
- maslo Pilos
- 1 lyžica dijonskej horčice Duc De Coeur
- soľ Belbake
- 5 strúčikov cesnaku
- šťava a kôra z 1 citróna
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 250 g tarhone
- extra panenský olivový olej Primadonna
- ½ cibule
- ½ červenej papriky
- ½ cukety
- 100 ml kuracieho vývaru
- 3 lahôdkové cibuľky
Postup
POTREBUJEME
- lis na cesnak
- zapekacia misa
- alobal
- strúhadlo
Najskôr pripravíme bylinkové maslo. 100 g zmäknutého masla zmiešame s dijonskou horčicou, osolíme, pridáme 3 prelisované strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu a nasekanú petržlenovú vňať. Dôkladne premiešame.
Umyté a osušené kurča osolíme a okoreníme. Potrieme ho bylinkovým maslom a časť masla vložíme pod kožu nad prsami. Preložíme ho do zapekacej misy, posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou a podlejeme vodou. Kurča pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 1,5 hodiny dozlatista. Počas pečenia ho polievame výpekom. Ak by petržlenová vňať na kurčati začala prihárať, môžeme ho zakryť alobalom.
Tarhoňu varíme vo vriacej osolenej vode domäkka (približne 13 minút). Na panvici s olivovým olejom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku. Po chvíli pridáme na malé kocky nakrájanú červenú papriku a cuketu. Podlejeme vývarom a podusíme. Osolíme, okoreníme a pridáme uvarenú a scedenú tarhoňu. Premiešame a podľa potreby prilejeme trochu vývaru. Na záver pridáme nakrájanú lahôdkovú cibuľku.
Upečené kurča necháme trochu vychladnúť a potom ho naporciujeme a vykostíme. Výpek z kurčaťa precedíme do menšieho hrnca a necháme zredukovať. Na záver ho zjemníme 1 lyžicou masla.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme najskôr tarhoňu a na ňu porciu pečeného kurčaťa. Omáčku servírujeme v samostatnej miske.