Pečené prasiatko so zázvorom, s cesnakom a rozmarínom
Suroviny
- 50 g čerstvého zázvoru
- 50 g cesnaku
- 1 hrsť čerstvého rozmarínu
- 3 štipľavé papričky
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 2,5 kg porciovaného prasiatka (stredná časť)
- 1 l tmavého piva
- 1 kg zemiakov
- 1 biely chlieb
- 1 strúčik cesnaku
Potrebujeme
- strúhadlo, plech, potravinársku fóliu, alobal
Tip: Pozri našu ponuku plechov na pečenie.
POSTUP
Na marinádu v mise zmiešame nastrúhaný zázvor a cesnak. Pridáme nasekaný rozmarín a nadrobno nakrájané štipľavé papričky. Prilejeme olej, ochutíme soľou a korením. Zmes premiešame.
Mäso narežeme, preložíme na plech, osolíme a potrieme marinádou. Zakryjeme fóliou a necháme marinovať minimálne do ďalšieho dňa.
Namarinované mäso podlejeme tmavým pivom, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C približne na 3 hodiny. V polovici času pečenia alobal odstránime. Počas pečenia mäso polievame výpekom, aby ostala koža chrumkavá.
Zemiaky nakrájame na mesiačiky. Osolíme, okoreníme a polejeme olejom. Po 1,5 hodine pečenia prihodíme k mäsu zemiaky a ďalej pečieme.
Kým sa zemiaky a mäso pečú, opečieme chlieb na panvici s olejom dochrumkava. Krajce chleba nakoniec zľahka potrieme cesnakom.
Servírovanie
Pečené prasiatko servírujeme so zemiakmi a opečeným chlebom, preliate výpekom a ozdobené kúskami rozmarínu.