Ryžové rolky
Suroviny
- 85 g tenkých ryžových rezancov Vitasia
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 mrkva
- 1 uhorka
- 1 listový šalát
- 10 ryžových plátkov Vitasia
- 90 g arašidového masla Mister Choc
- 1 lyžica medu
- 30 g zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 lyžíc sójovej omáčky Vitasia
- 1 limetka
- 1 lahôdková cibuľka
Potrebujeme
sitko, kuchynskú textilnú utierku, metličku
POSTUP
Ryžové rezance uvaríme podľa návodu na obale, scedíme a prepláchneme pod prúdom studenej vody.
Umytú a očistenú zeleninu (papriky, mrkvu, uhorku) nakrájame na tyčinky rovnakej dĺžky. Šalátové listy zbavíme stredovej žilky a nakrájame na menšie kúsky. Ryžový plát vložíme na 15 sekúnd (resp. podľa návodu) do nádoby s teplou vodou. Po zmäknutí ho rozprestrieme na pracovnej doske a do jeho dolnej polovice uložíme pripravené zeleninové pásiky, šalátový list, rezance a zvinieme. Pred koncom rolovania preložíme bočné strany plátu smerom dovnútra a zvinieme. Rolku uložíme pod mokrú kuchynskú utierku a postup opakujeme.
Tip: Pokiaľ chceme pripraviť vyprážané závitky, rolky necháme vyschnúť na pracovnej doske a potom ich 3 – 4 minúty vyprážame v rozpálenom oleji dozlatista. Následne ich preložíme na papierové utierky, aby odkvapkal prebytočný tuk.
Dip
V menšej miske zmiešame arašidové maslo, med, nastrúhaný zázvor a pretlačený cesnak. Postupne vmiešame aj sójovú omáčku a limetkovú šťavu. Na záver dip zriedime približnej 80 – 90 ml horúcej vody alebo riedime, kým dosiahneme želanú hustotu.
Servírovanie
Ryžové rolky podávame s dipom, ktorý servírujeme v samostatnej miske dozdobený nasekanou lahôdkovou cibuľkou.