Pečený ananás
Suroviny
- 1 ananás
- 4 lyžice trstinového cukru Belbake
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 1 lyžička kurkumy Kania
- 1 lyžica sezamovej pasty Tahini
- 1 lyžica medu
- 3 lyžice gréckeho/smotanového jogurtu Pilos
Potrebujeme
- malé okrúhle misky na zapekanie alebo plech vystlaný papierom na pečenie
POSTUP
Z ananásu odkrojíme 5 plátkov hrubých približne 2 cm. Kolieska zbavíme kôry a tvrdej stredovej časti pomocou okrúhlej formičky, vrchnáka alebo nožíka.
V miske zmiešame cukor, škoricu a kurkumu. Plátky ananásu zľahka obalíme v pripravenej zmesi a vložíme do samostatných misiek na zapekanie alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme zvyšnou sypkou zmesou a pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C približne 20 minút.
Medzitým zmiešaním jogurtu, medu a sezamovej pasty pripravíme dresing.
Tip: Pozri si ako pripraviť domácu sezamovú pastu Tahini.
Servírovanie
Upečený ananás necháme najprv čiastočne vychladnúť a potom vykrojený stred naplníme jogurtovým dresingom. Plátky posypeme škoricou a podávame priamo v zapekacím miskách alebo na dezertných tanieroch.
Tip: Sezamovú pastu môžeme nahradiť arašidovou nátierkou a jogurt kyslou smotanou. Do sypkej obaľovacej zmesi môžeme pridať aj štipku nastrúhaného muškátového orieška, sušený zázvor alebo kardamom. A namiesto dresingu je výborným doplnkom aj vanilková zmrzlina.