Tahini - domáca sezamová pasta
Suroviny
Základné tahini
- 150 g bieleho sezamu Vitasia
- 2 lyžice slnečnicového oleja Vita D´or
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
Čokoládové tahini
- základné tahini
- 1 lyžica olivového oleja Primadonna
- 50 g horkej čokolády Fin Carré
- 4 lyžice javorového sirupu Maribel
Medové tahini
- základné tahini
- 2 lyžice medu
Čili tahini
- základné tahini
- čili paprička
- soľ Belbake
Potrebujeme
4 poháre s objemom cca 150 – 180 ml, sekací mixér, misku na vodný kúpeľ
POSTUP
Základné tahini
Sezam opekáme na panvici 4 – 7 minút pri strednej intenzite, kým získa zlatistú až hnedú farbu. Neustále obsah miešame alebo panvicou nadhadzujeme.
Tip: Keďže sa sezam ohreje na vysokú teplotu, vyhnite sa panviciam s teflónovým či nelepivým povrchom.
Sezam necháme čiastočne vychladnúť. Stačí, aby bol ešte teplý na dotyk. Potom ho na etapy mixujeme v širšom kuchynskom mixéri alebo v robote s čepeľou. Pribežne zastavujeme a stierkou obsah premiešame. Pridáme olivový a slnečnicový olej. Rozmixujeme do hladka. Obsah premiestnime do pohára a uzavrieme vrchnákom.
Tip: Tahini získa finálnu chuť až keď chvíľu odleží, ideálne na druhý deň. Skladujeme ho pri izbovej teplote a pred použitím ho vždy najprv dôkladne premiešame.
Čokoládové tahini
Najprv pripravíme základné tahini. Potom v nádobe nad parou roztopíme čokoládu, do ktorej primiešame javorový sirup a lyžicu olivového oleja. Vzniknutú zmes nakoniec primiešame do základného tahini.
Medové tahini
Do základného tahini na záver zapracujeme med. Ideálne je použiť med, ktorý je tekutejší a výraznej chuti.
Čili tahini
Do základného tahini na záver rozmixujeme posekanú čili papričku so štipkou soli.
Tip: Základné tahini je nenahraditeľnou súčasťou hummusu. Použiť ho môžeme aj do dresingov, omáčok, ako nátierku, náhradu orieškových masiel či zahusťovadlo. Medovú a čokoládovú verziu oceníte aj pri výrobe mnohých dezertov, výborne chutí v kombinácii s jogurtom, ovocím a ovsenými vločkami. Pikantná verzia osvieži studené misy, jednohubky, grilovačku alebo ňou natrite cesnakové hrianky!