0
1
Tahini - domáca sezamová pasta

Tahini - domáca sezamová pasta

15 min
4 porcie

Suroviny


Základné tahini

  • 150 g bieleho sezamu Vitasia
  • 2 lyžice slnečnicového oleja Vita D´or
  • 2 lyžice olivového oleja Primadonna


Čokoládové tahini

  • základné tahini
  • 1 lyžica olivového oleja Primadonna
  • 50 g horkej čokolády Fin Carré
  • 4 lyžice javorového sirupu Maribel


Medové tahini

  • základné tahini
  • 2 lyžice medu


Čili tahini

  • základné tahini
  • čili paprička
  • soľ Castello

Potrebujeme

4 poháre s objemom cca 150 – 180 ml, sekací mixér, misku na vodný kúpeľ


POSTUP

Základné tahini

Sezam opekáme na panvici 4 – 7 minút pri strednej intenzite, kým získa zlatistú až hnedú farbu. Neustále obsah miešame alebo panvicou nadhadzujeme.

Tip: Keďže sa sezam ohreje na vysokú teplotu, vyhnite sa panviciam s teflónovým či nelepivým povrchom.

Sezam necháme čiastočne vychladnúť. Stačí, aby bol ešte teplý na dotyk. Potom ho na etapy mixujeme v širšom kuchynskom mixéri alebo v robote s čepeľou. Pribežne zastavujeme a stierkou obsah premiešame. Pridáme olivový a slnečnicový olej. Rozmixujeme do hladka. Obsah premiestnime do pohára a uzavrieme vrchnákom.

Tip: Tahini získa finálnu chuť až keď chvíľu odleží, ideálne na druhý deň. Skladujeme ho pri izbovej teplote a pred použitím ho vždy najprv dôkladne premiešame.

Čokoládové tahini

Najprv pripravíme základné tahini. Potom v nádobe nad parou roztopíme čokoládu, do ktorej primiešame javorový sirup a lyžicu olivového oleja. Vzniknutú zmes nakoniec primiešame do základného tahini.

Medové tahini

Do základného tahini na záver zapracujeme med. Ideálne je použiť med, ktorý je tekutejší a výraznej chuti.

Čili tahini

Do základného tahini na záver rozmixujeme posekanú čili papričku so štipkou soli.

Tip: Základné tahini je nenahraditeľnou súčasťou hummusu. Použiť ho môžeme aj do dresingov, omáčok, ako nátierku, náhradu orieškových masiel či zahusťovadlo. Medovú a čokoládovú verziu oceníte aj pri výrobe mnohých dezertov, výborne chutí v kombinácii s jogurtom, ovocím a ovsenými vločkami. Pikantná verzia osvieži studené misy, jednohubky, grilovačku alebo ňou natrite cesnakové hrianky!

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info