Pizza s morskými plodmi
Suroviny
- 25 g čerstvého droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 600 g hladkej múky Belbake
- 300 ml teplej vody
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 420 ml krájaných lúpaných paradajok z konzervy Freshona
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžica sušeného oregana Kania
- 5 strúčikov cesnaku
- 300 g syra ementál Milbona
- 500 g morských plodov
- 2 červené cibule
- 2 štipľavé papričky
- čerstvá bazalka
Potrebujeme
metličku, robot s nadstavcom hák, kuchynskú utierku, strúhadlo, valček, plech na pizzu
POSTUP
Cesto
Droždie rozmrvíme do malej misky, pridáme cukor, dve lyžice múky, zalejeme teplou vodou a premiešame. Kvások položíme na teplé miesto asi na 5 minút, kým nezačnú vystupovať bublinky.
Múku nasypeme do misy, osolíme, prilejeme dve lyžice oleja a pripravený kvások. Ručne alebo mixérom vymiesime hladké cesto (podľa potreby prisypeme trochu múky alebo prilejeme vodu). Dobre vymiesené cesto je elastické a odliepa sa od stien misky. Vypracujeme z neho bochník, ktorý vrátime späť do misky, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 20 minút.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 4 časti. Z každého kusa vyformujeme bochník, ktorý ešte necháme pod utierkou 7 minút kysnúť.
Paradajkový základ
Paradajky z konzervy ochutíme soľou a korením, pridáme olej, sušené oregano, nastrúhané dva strúčiky cesnaku a premiešame.
Obloha
Bochníky cesta potom vyvaľkáme a ponaťahujeme do tvaru kruhu. Dávame pozor, aby sa neroztrhlo. Cesto položíme na plech vymastený trochou olivového oleja. Potrieme ho paradajkovou omáčkou a posypeme nastrúhaným syrom. Na syr poukladáme morské plody nakrájané na menšie kúsky, cibuľu a tri strúčiky cesnaku na plátky a papričky zbavené jadierok na rezance. Ochutíme soľou, korením a pokvapkáme olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na najvyššiu teplotu, pri 250 °C približne 12 minút (podľa hrúbky cesta).
Servírovanie
Pizzu s morskými plodmi servírujeme posypanú lístkami bazalky.