Bravčové rebierka s pikantnou slivkovou omáčkou
Suroviny
- 1100 g bravčových rebierok bez hrudnej kosti
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 5 guľôčok nového korenia
- 10 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 7 strúčikov cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 2 šalotky
- 1 hrsť sušených sliviek Alesto
- 1 lyžička kajenského korenia
- štipka mletej škorice Kania
- 100 g slivkového lekváru Sympathica
- 200 ml červeného suchého vína
- šťava z 1 citróna
- ½ zeleru
- 3 petržleny
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 fenikel
- 2 bagety
- 150 g listového šalátu mix
Potrebujeme
- plech na pečenie
POSTUP
Rebrá osolíme, okoreníme a dáme variť do vody. Prihodíme nové korenie, celé čierne korenie, rozmarín a 4 strúčiky cesnaku. Prikryjeme pokrievkou a varíme približne 1 hodinu.
Kým sa mäso varí, pripravíme omáčku.
Do menšieho hrnca nalejeme olej. Pridáme 1 nadrobno nasekanú šalotku a 3 strúčiky cesnaku. Ochutíme soľou a korením a restujeme dozlatista. Pridáme prekrojene slivky, kajenské korenie, škoricu, slivkový lekvár a po chvíli prilejeme víno. Varíme cca 5 minút. Podľa potreby prilejeme vodu. Na záver ochutíme šťavou z ½ citróna.
Koreňovú zeleninu (zeler, petržlen a mrkvu) nakrájame na menšie kúsky. Pridáme nakrájanú cibuľu a preložíme na plech. Osolíme, okoreníme a polejeme olejom. Na plech pridáme predvarené rebrá, prelejeme omáčkou a podlejeme vodou, v ktorej sa rebrá varili. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 60 minút.
V mise zmiešame na plátky nakrájaný fenikel, šťavu z ½ citróna, feniklovú vňať a 1 nakrájanú šalotku. Osolíme, okoreníme a chvíľu marinujeme. Pridáme listový šalát, pokvapkáme olejom a zľahka premiešame.
Na panvici s olejom orestujeme plátky bagety dochrumkava.
Servírovanie
Bravčové rebierka servírujeme s koreňovou zeleninou a feniklovým šalátom. Na záver prelejeme omáčkou.